Čekali jsme na to nejkrásnější podzimní počasí, a proto projektový den “Hroznobraní“ proběhl právě 7.října.
Ráno, když byly ještě kopečky pod svatým Antonínkem zahaleny v mlze, se vydali žáci 6. a 9. třídy, oděni jako správní vinaři, do rosou pokropeného vinohradu. Vycházející slunce v zádech už trošku začínalo hřát, a tak šla práce hezky od ruky. Za hodinu byla vinná réva na školní zahradě. Zde už na ni čekali žáci dalších tříd a stroje, pomocí kterých jsme proměnili chutné kuličky ve sladkou šťávu.
Ale popořadě…
Ve vzduchu visela spousta dotazů.
Co je to panenská vinná réva?
Jak vzniká nealkoholické víno?
Musí se vinař o vinohrad starat celý rok?
Jak se s těmi stroji, které nám stojí na zahradě, pracuje?
Na toto a mnohé další nám přišla odpovědět osoba na slovo vzatá, a to vinař Radek Hoferek, jehož víno Merlot 2021 se letos umístilo mezi deseti nejlepšími víny na soutěži Top víno Slovácka.
Jakmile byly naše otázky vyřešeny, pustili jsme se do práce. Nejprve bylo potřeba všechny trsy hroznů pečlivě přebrat. Někteří u práce hojně ochutnávali, a tak víno z nádob rychle mizelo. Zanedlouho byla ve stroji na mletí první várka. Bylo potřeba dobře spolupracovat a navzájem se poslouchat, aby mlýnek držel, jak má. Občas to chtělo i vyvinout větší sílu. Pomletou směs jsme přemístili do lisu, pomocí kterého jsme již získávali chutnou sladkou šťávu z hroznů.
Po dnešním povídaní s vinařem už víme, že kvalitu vína určuje množství obsaženého cukru. Pro tuto příležitost jsme si připravili odměrný válec a moštoměr a množství cukru změřili a porovnali.
Všechen bioodpad jsme náležitě zkompostovali. Po celou dobu na šikovné ručičky dohlížel pan vinař a také naši „skorovinaři“ z 9. třídy a mnozí další i z nižších ročníků. Že žijeme ve vinařském kraji, bylo v těchto chvílích patrné.
Na zahradě bylo o zábavu postaráno. Poté, co jsme se naučili prakticky zpracovávat vinnou révu, jsme se mohli pustit do dalších připravených aktivit.
Ve výtvarném ateliéru jsme se naučili míchat teplé podzimní barvy a pomocí korkových zátek natiskli trsy hroznů, které nyní zdobí schodiště školy.
V altánku u školy bylo připraveno zázemí pro IT nadšence, kteří se nejprve seznámili s tím, co to je QR kód a co všechno může QR kód obsahovat. Na zahradě byla rozmístěna spousta kódů, které nás seznámily s historií i zpracováním vína a dalšími zajímavostmi. Mnozí se také v rámci této aktivity zapojili do vlastní tvorby QR kódů. Nakonec se všem podařilo zakódovat kamarádovi vzkaz.
Na krásném slunném místě pod smrkem nám vznikl ovocný bar. Tady jsme mohli uspokojit své chuťové pohárky a ochutnat různé podzimní ovoce. Naše špízy hrály chutí i barvami.
Pro ty trochu dospělejší žáky byla připravena také chemická aktivita, při níž se dozvěděli bližší informace o síření vína.
Nakonec se zapojila úplně celá škola, paní kuchařky se přišly podívat a navštívily nás i děti z mateřské školy.
Akce se velmi vydařila. Žáci nabyli nové teoretické znalosti, praktické dovednosti, získali i spoustu cenných zkušeností a vzájemně se v rámci vrstevnického učení obohatili.